Társasházkezelés (közösképviselet)

Az elmúlt két évtizedben az ingatlan árak nem csak hazánkban, de világviszonylatban is akár megtízszereződtek. Az ingatlan vagyon értéke (értékbecslést lásd külön menüpontban) így tízszer akkora, mint ami korábban volt. Az ingatlan és azon belül is a társasház (és lakásszövetkezetek) kezelésével foglalkozók így tízszeres értéket gondoznak, tartanak karban, illetve őrzik meg értéküket a napi használat mellett. Az ilyen ingatlan vagyon kezelése szakértelmet és nagy gyakorlatot igényel, hisz egy-egy esetben több ezer ember együttélését kell biztosítani és vagyonát jó gazda módjára, a jogszabályi keretek és a helyi szabályzatokban foglaltak szerint üzemeltetni.

Magyarországon alapvetően aszerint teszünk különbséget közös képviselő, és társasházkezelő között, hogy a ház menedzsmentjét valaki hivatásosan végzi-e. Amennyiben igen, úgy társasházkezelőről beszélünk, ha pedig valaki a házban lévő lakások tulajdonosai közül – akár képzettség nélkül – csinál ilyet, őt közös képviselőnek hívjuk. A társasházkezelő piaci alapon végzi a tevékenységét ráadásul összetettebb feladatköre is van a közös képviselőnél. (A társasházkezelő elkészíti a ház rövid, közép és hosszútávú felújítási tervét, amelyet természetesen pontos adatokkal támaszt alá. Tervet készít a közös területek felhasználásáról. Ha például a házhoz tartozik egy üzlethelység is, akkor a társasházkezelő keres bérlőket, és ő bonyolítja le az ezzel kapcsolatos ügyeket is. Mindemellett eljár a szolgáltatókkal kötött szerződésekben, a tűz és balesetvédelmi teendők elvégzését is megszervezi, valamint árajánlatokat szerez be és javaslatokat is készít. A társasházkezelő mindezek mellett a pályázati anyagok elkészítését is végzi, illetve közreműködik a kiválasztott pályázatíróval.)

A társasházkezelés díját sok tényező határozza meg. Gondoljunk csak bele: egy régi építésű ingatlannal, több elavult, netán muzeális jellegű lifttel, omladozó lépcsőházzal és tetővel, régi gáz- és vízvezetékekkel a legtöbb esetben sokkal több feladat van, mint egy újépítésűvel, nem beszélve a lakóközösség szociális helyzetéről is, melyek mind-mind többlet terhet rónak a társasházkezelőkre. A díjazás áll egy alapfeladatokat tartalmazó részből és áll/hat például projekt díjazásból fix vagy százalékos mértékben – a társasházkezelő részére egy-egy nagyobb felújítás, pályázat elnyerése kapcsán.

Elmondható, hogy a vállalási ár összetett (lásd fent tényezők) de alapvetően négy dolog határozza meg a társasházkezelés díját. Az egyik, hogy helyileg hol van az ingatlan: vidéken általában szerényebb áron vállalják a házakat, mint a nagyvárosokban, kiváltképp Budapesten. A másik az az ingatlan állapota: egy régebbi, előreláthatóan több felújítást igénylő házért bizony többet kell, érdemes fizetni a társasházkezelőnek, elsősorban annak érdekében, hogy a lakások értéke a későbbi felújításoknak köszönhetően növekedjen. A harmadik szempont az a ház aktuális megtakarítása: ha egy olyan társasházra keresünk kezelőt, amelyiknek a tulajdonosai semennyit nem tettek félre az elmúlt évek alatt, akkor bizony a társasházkezelő első, és nem éppen legkellemesebb feladata általában a közös költség emelése, melyből javarészt felújítási alapot kell képezni a jövőbeni kiadások finanszírozására. A negyedik, és legérzékenyebb szempont pedig a lakások száma: kevés lakásos ingatlant általában kevesen vállalnak, lévén itt teljességgel értelmezhetetlen a lakásonkénti díjszámítás, hiszen 6-8 lakásos társasházakkal is rengeteg adminisztráció és felelősség van. Jellemzően ezek a házak azok amúgy, melyek a saját tulajdonosi körből oldják meg a közös képviseletet.

A Platform Kft-nél a csapatmunkában hiszünk, ezért az egyes részfeladatokat a saját területükön kiváló szakmai tudással rendelkező kollégák és partnerek látják el. Ilyen feladatok a könyvelő, jogász, ingatlan- és társasház kezelő, gondnok, takarító és kertész, és szakági szerelők (pl. víz- gáz- központi fűtés, villany, kaputelefon szerelők és kamera üzemeltetők).
Jelenleg közel 500 albetét kezelésében veszünk részt több mint egy évtizedes tapasztalattal. Az itt megszerzett tudással szinte valamennyi, felmerülő problémára és megoldandó feladatra van megoldási javaslatunk. Tevékenységünkkel kapcsolatban tanácsadással és képviselettel is segítjük megbízóinkat.