Energetikai tanúsítvány

Az energetikai tanúsítvány azt mutatja meg, hogy az adott ház/lakás energetikai szempontból milyen mértékben felel meg a különböző előírásoknak: magyarul, hogy az épület fenntartása mennyi energiába kerül.

Ebbe beletartozik többek között a hőszigetelés mértéke, a nyílászárók állapota, a fűtésrendszer, valamint a vízmelegítésre használt eszközök korszerűsége és hatékonysága.

Minél jobb besorolást kap az ingatlan, annál gazdaságosabb a fenntartása, tehát annál kevesebbet kell költeni benne például fűtésre, vízmelegítésre.

És természetesen egy AA+ kategóriába eső otthont sokkal magasabb áron is lehet emiatt eladni, mint egy alacsonyabb, mondjuk CC kategóriást – ezért lehet nagyon hasznos, ha akár már jóval az ingatlan eladása előtt kérjük a tanúsítást, és nem csak az utolsó pillanatban.

Az általunk végzett energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, azonban azt fontos tudni, hogy ha komoly változtatások történnek az ingatlanban, pl. a falakat utólag hőszigetelik, esetleg fűtésrendszert váltanak, akkor már egy új tanúsítványra lesz szükség.

2009 januárja óta kötelező minden új építésű és közhasználatú épületre energetikai tanúsítványt kiállítani, 2012 óta pedig már a régebbi épületeknél is szükség van erre.

Ma már nem lehet egyetlen ingatlant sem eladni addig, amíg annak nincs hiteles energetikai tanúsítványa – erről azonban nagyon sokan nem tudnak, és sajnos emiatt kellemetlen meglepetések érik őket.

Már megvan a vevő az ingatlanra, de kiderült, hogy energetikai tanúsítvány is kell az eladáshoz?

Esetleg egy pályázat megnyeréséhez van szükség a tanúsítványra? Forduljon hozzánk bizalommal!